Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspelen op digitale vaardigheden laaggeletterden

adriaansen
Niet iedereen profiteert van zorginnovaties, blijkt uit het RVS-rapport Een eerlijke kans op een gezond leven.
Foto: Andy Dean / Fotolia

Veel Nederlanders hebben beperkte digitale vaardigheden, zijn laaggeletterd of beschikken niet over een smartphone. Zij behoren tot de groep met gezondheidsachterstanden waar de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) zich zorgen om maakt.

Digitale innovaties bereiken deze groep vaak niet en sluiten juist aan bij hoogopgeleide mensen. Toch besteedt het rapport geen aandacht aan dit onderwerp.

Gebruiksvriendelijkheid

Cliënten met een hoge sociaaleconomische status (SES) vertonen zelf al gezonder gedrag en leven in vergelijking met mensen met een lage SES 15 jaar langer in goede gezondheid. Mensen met beperkingen hebben meer last van verschillende aandoeningen en zijn, wanneer zij in armoede leven, meer bezig met overlevingsstrategieën dan met gedragsverandering. Het is dus belangrijk veel aandacht te besteden aan geschiktheid en gebruiksvriendelijkheid van digitale innovaties: júist voor deze categorie.

Co-creatie

In (Europese) projecten die erop gericht zijn met behulp van technologie mensen zo zelfstandig mogelijk thuis te laten wonen, staat daarom co-creatie centraal. Dit houdt in: ontwerpen van technologie samen met de toekomstige gebruiker en met de professional. De doelgroepen zijn vanaf het begin betrokken bij het ontwerp van de digitale innovatie. Zij proberen alle ‘halffabricaten’ uit en leveren zo weer input voor de volgende versie.

Zorgprofessionals

Ook zorgprofessionals hebben niet allemaal dezelfde digitale vaardigheden. Zij zouden eveneens verschillend gefaciliteerd moeten worden bij het implementeren van technologieën in plaats van hen allemaal gelijk te benaderen. Dan is de kans groter dat geschikte technologieën ook werkelijk gebruikt gaan worden en ten goede komen aan mensen met beperkte digitale vaardigheden.