Home 2019

Laatste artikelen

Dossier Eenzaamheid | Vereenzaming: wat kunnen we eraan doen?

Eenzaamheid staat volop in de belangstelling. Die toegenomen aandacht lijkt vooral voort te komen uit het besef dat een sterk en steunend sociaal netwerk van grote invloed is op het welbevinden van mensen en hun algemene gezondheid.

Column | Diana Polhuis

(Kom)kommertijd

Column | Bart Cusveller

Integriteit

Dossier Eenzaamheid | Wijkverpleegkundige richtlijn Eenzaamheid

'Neem signalen van eenzaamheidsgevoelens bij ouderen serieus en praat erover. Verwacht niet eenzaamheid te kunnen oplossen, maar help bij het zoeken naar mogelijkheden om de eenzaamheid te verzachten.' Dat is de belangrijkste boodschap in de komende wijkverpleegkundige richtlijn Eenzaamheid die naar verwachting begin 2020 uitkomt.

Dossier Eenzaamheid | Hoe wensen (oudere) mensen om te gaan met eenzaamheid?

Alleen al in Nederland steken tientallen of wellicht honderden initiatieven de kop op met als doel mensen te ondersteunen met hun eenzame gevoelens of deze te helpen oplossen. Dat is heel goed bedoeld en sympathiek.

Interview | Jacqueline de Leeuw, Chief Nursing Information Officer

Jacqueline de Leeuw is sinds 2014 Chief Nursing Information Officer (CNIO) in het UMC St. Radboud. Zij hoopt zo te kunnen bijdragen aan een betekenisvol gebruik van informatie om de zorg te verbeteren.

Nieuws | Berichten uit de verpleegkundige praktijk

Onder meer: meer doen met informatie uit klachten, cliënt wil betere samenwerking, nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundigen.

Dossier Eenzaamheid | Wijkverpleegkundige als coördinator tegen eenzaamheid

Toos Franken-de Louw is wijkverpleegkundige in Schaijk, een dorp in Brabant, en werkzaam voor de plaatselijke Zorgcoöperatie. Het thema eenzaamheid krijgt ook in Schaijk veel aandacht, met wijkverpleegkundige Franken als aanjager, coördinator en verbinder.

Dossier | Eenzaamheid Ontevredenheid over netwerk leidt tot eenzaamheid ouderen

Eenzaamheid is een negatief gevoel in een situatie van gemis en teleurstelling. Het is de uitkomst van een proces waarin iemand zijn bestaande persoonlijke relaties afweegt tegen zijn eigen wensen of verwachtingen ten aanzien van relaties. Als het relatienetwerk te klein is, of de relaties te weinig kwaliteit hebben, is er vaak eenzaamheid.