De meetlat | Patiënt-controle-studies

Binnen het observationele medisch onderzoek (waarbij je enkel proefpersonen 'observeert' en niet beïnvloedt zoals bij een randomized clinical trial) zijn er twee belangrijke studiedesigns: cohortstudies en patiënt-controle (of case-control)-studies.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
?????????????????????????????????????????????????????????

In cohortstudies worden deelnemers gevolgd tot deze de uitkomstmaat krijgen waarin je bent geïnteresseerd, zoals een bepaalde ziekte of gebeurtenis. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of een delier bij oudere patiënten het risico op een val vergroot. Door een afdeling geriatrische patiënten te volgen, opgedeeld in een groep mét en zónder delier, en te tellen hoeveel patiënten in beide groepen een val meemaken kan deze vraag beantwoord worden. Het nadeel van cohortstudies is dat er vaak veel personen voor lange tijd “gevolgd” moeten worden totdat er voldoende mensen zijn die de uitkomst hebben gehad voor een betrouwbare conclusie. Hoe zeldzamer de

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.