Dossier Gendersensitieve gezondheidszorg | Pijnarts m/v: maakt dat uit voor de behandeling?

Kiezen vrouwelijke pijnartsen een andere behandeling voor hun patiënt dan hun mannelijke collega’s? Het antwoord is verrassend: ja, er is significant verschil. Dat concludeerden Veldhuijzen e.a. in hun studie naar de behandeling van patiënten met lage rugpijn.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Veel patiënten met ernstige lage rugpijn komen naar de pijnpolikliniek. Er zijn verschillende manieren om deze pijn te behandelen, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie, psychotherapie en invasieve behandelingen/priktechnieken (epidurale injecties, gewrichtsinfiltraties, zenuwblokkades e.d.).

Er is geen consensus in de richtlijnen wat de behandeling van eerste keus zou moeten zijn bij patiënten met lage rugpijn. De behandeling die gekozen wordt hangt af van de comorbiditeit, de gewoonten van desbetreffende pijnpolikliniek en de voorkeuren van patiënt en pijnspecialist. Uit eerder onderzoek bleek dat mannelijke artsen bij pijnbehandeling meer pijnmedicatie voorschreven dan vrouwelijke artsen (Feleus e.a., 2009; Weisse e.a., 2003; Glaesmer & Deter,

0
1

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.