Dossier Voeding | Het nut van snaq & must: Screenen op ondervoeding in het ziekenhuis

Screening op ondervoeding: het gebeurt bij elke patiënt die in het ziekenhuis is opgenomen. Verpleegkundigen ervaren dit regelmatig als een extra belasting. Maar voor het herstel van een patiënt is het cruciaal snel het risico te kennen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

VERUIT DE MEESTE ZIEKENHUIZEN in Nederland screenen op ondervoeding met de SNAQ (Short Nutritional Assessment Questionnaire) of de MUST (Malnutrition Universal Screening Tool). Deze laatste is iets nauwkeuriger omdat hierin ook de Body Mass Index (BMI) van een patiënt meetelt. Verpleegkundigen kunnen het screenen van elke patiënt, hoe kort deze ook is opgenomen, ervaren als een extra last. Naast al die formulieren die zij al moeten invullen, lijkt het screenen volgens SNAQ of MUST een overbodige handeling. Maar het is wel degelijk zinvol om elke patiënt te screenen, zegt Marleen de Bruin, hoofd diëtiek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht

0
3

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.