Het betrekken van naasten bij zelfmanagement

Hoe wordt in zelfmanagementprogramma’s aandacht besteed aan naasten? En wat zijn de visie en ervaringen van zorgvragers, hun naasten en de professionals met het betrekken van de naasten in het zelfmanagementproces?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Trefwoorden

Zelfmanagement
Mantelzorg

Van professionals wordt verwacht dat zij, waar nodig, de zorgvrager stimuleren om een zo hoog mogelijk niveau van zelfmanagement te bereiken. Om de professionals in deze taak te ondersteunen zijn zelfmanagementprogramma’s ontwikkeld. Een zelfmanagementprogramma is ‘een geheel van gestructureerde professionele activiteiten met als doel de zorgvrager minder afhankelijk te maken van professionele zorg’ (Simmes, Gielen, Manders & Verharen, 2015).

Bij het realiseren van het zelfmanagement gaat het niet alleen om het gedrag van de zorgvrager zelf. De zorgvrager is namelijk onderdeel van een systeem van mensen, waaronder de ‘naasten’. Dat systeem draagt bij aan het tot stand

0
2

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.