Onderzoek | Duodenum- sondes plaatsen op de verpleeg-afdeling

Plaatsing van een duodenumsonde door verpleegkundigen op de verpleegafdeling met behulp van het CORTRAK®-systeem: is dat net zo veilig als het plaatsen van deze sondes door endoscopieverpleegkundigen? Op twee chirurgische afdelingen in het Amsterdam UMC werd dit uitgezocht.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het behouden en optimaliseren van de voedingstoestand van patiënten is een belangrijk aandachtspunt op de afdelingen Gastro-intestinale en Oncologische chirurgie in het Amsterdam UMC (AMC) in. Het is bekend dat ondervoeding kan leiden tot een slechtere wondgenezing, decubitus, verminderde spierkracht en een groter risico op postoperatieve complicaties.1 Wanneer patiënten niet in staat zijn om zelf voldoende calorieën in te nemen is een maagsonde de eerste oplossing. Zijn daar contra-indicaties voor, dan kan worden besloten om een nasojejunale voedingssonde te plaatsen. In de praktijk wordt dit vaak een duodenumsonde genoemd. In het AMC worden sinds 2007 deze sondes veelal geplaatst onder

0
6

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.