Onderzoek | Leidt telefonische begeleiding van mantelzorgers door verpleegkundigen tot minder overbelasting?

In toenemende mate nemen familieleden en/of naasten (mantelzorgers) de zorg op zich van hun familielid met een oncologische aandoening. Goede professionele ondersteuning van de mantelzorgers is essentieel om overbelasting te voorkomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verpleegkundigen bij de balie in overleg en aan de telefoon. Nurses at the counter on the telephone

Context

In toenemende mate nemen familieleden en/of naasten (mantelzorgers) de zorg op zich van hun familielid met een oncologische aandoening.2 Dit varieert van huishoudelijke en praktische hulp tot meer verzorgende taken en emotionele ondersteuning. Goede professionele ondersteuning van de mantelzorgers is hierbij essentieel om overbelasting te voorkomen.

Doelstelling

Het primaire doel: nagaan of telefonische begeleiding door getrainde verpleegkundigen leidt tot minder overbelasting van mantelzorgers. Secundaire uitkomstmaten waren onder andere psychisch welbevinden, kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit.

Methode

Deze multicenter gerandomiseerde studie includeerde mantelzorgers van patiënten met nieuw gediagnosticeerde oncologische aandoeningen. De interventie bestond uit een gestandaardiseerd programma waarbij getrainde

0
2

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.