Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg

Sinds oktober dit jaar is er door het IKNL een nieuwe richtlijn 'Zingeving en spiritualiteit' gelanceerd. De richtlijn is in eerste instantie geschreven voor verpleegkundigen en artsen die werken met mensen die ongeneeslijk ziek zijn, maar is veel breder toepasbaar in de zorg. De richtlijn bestaat uit 14 vragen vanuit de praktijk, met praktische antwoorden die waar mogelijk onderbouwd zijn met wetenschappelijk onderzoek.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wie de vorige richtlijn uit 2010 kent zal het opvallen dat veel hetzelfde is gebleven. Zo wordt aandacht voor zingeving en spiritualiteit nog steeds ingedeeld volgens het ABC-model: kijk of iemand behoefte heeft aan a) aandacht of een luisterend oor, b) begeleiding door jezelf of een gesprek met iemand anders of (c) dat je ingaat op een crisissituatie. De richtlijn geeft antwoord op vragen als: ‘Hoe herken ik vragen en behoeften op het gebied van zingeving/spiritualiteit?’, ‘Hoe ga ik om met hoop in de palliatieve fase?’, ‘Hoe ga ik het gesprek aan?’, ‘Wanneer verwijs ik door?’, ‘Hoe rapporteer ik?’ en

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.