Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radicale transformatie van het zorglandschap nodig

adriaansen
Het gezondheidszorgstelsel moet op een radicaal andere manier worden georganiseerd om voortdurende overbelasting te voorkomen.

In een onlangs verschenen rapport van KPMG wordt voorspeld dat, als we niets doen, de combinatie van de toenemende zorgvraag en de tekorten aan financiële en personele middelen in de nabije toekomst leidt tot voortdurende overbelasting van ons gezondheidszorgstelsel. Een overbelasting die tijdens crisisperioden het afgelopen jaar al duidelijk zichtbaar was.

Flexibel op- en afschalen

In 2040 zullen de zorgkosten verdubbeld zijn in vergelijking met 2015 en oplopen naar 174 miljard euro. Om dit te voorkomen zal de zorg op een radicaal andere manier moeten worden georganiseerd. Een aantal kenmerken van deze nieuwe werkwijze: organisaties die flexibel zijn in het op- en afschalen van personeel, in de organisatie staat digitale zorg centraal en de medewerkers hebben een voorkeur om zorg digitaal te leveren.

Samenwerking afdelingen

De medewerkers leggen de nadruk op samenwerking tussen de afdelingen in plaats van het leveren van kwaliteit binnen het eigen specialisme. Ze nemen ook de ruimte om het roer om te gooien, gericht op de vraag van de patiënten. Dat betekent eveneens dat er veel meer moet worden ingezet op gezonde wijken en een preventieve aanpak.

Verrassende verbanden

Het gebruik van beschikbare data is daarbij nodig. Data-analyse geeft de mogelijkheid om verschillende (op het oog misschien ongerelateerde) data te koppelen, om te kijken naar (verrassende) verbanden tussen wonen, werk en gezondheid. Zo werd bijvoorbeeld zichtbaar dat vroeggeboorte en babysterfte veel meer voorkwamen in achterstandswijken. Ook zorgmedewerkers moeten inzicht krijgen in de betekenis van deze data, juist om de zorg meer persoonlijk te maken.