Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1045 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Onderzoek | Effecten vernieuwend programma 65+’ers

Het in het afgelopen decennium uitgevoerde interventieprogramma KWIEK was vernieuwend. Niet eerder werd de combinatie van aspecten van kwetsbaarheid getoetst bij (pre)fraile ouderen. Maar hoe effectief was het? Onderzoekers beschrijven de eerder gepubliceerde uitkomsten van hun studie hiernaar.1

‘Leadership in daily practice’

Met vakkennis en ervaringsdeskundigheid in een goede teamsamenwerking kunnen verpleegkundigen 'van invloed zijn' en hun leiderschap tonen. Dat stellen de auteurs 200 jaar na de geboorte van de beroemdste verpleegkundig leider uit de geschiedenis: Florence Nightingale.

Verhalen van mannelijke collega’s

Traditioneel wordt verpleegkunde geassocieerd met Florence Nightingale. Hoe kan haar mannelijke evenknie, Floris Nightingale, meer bekendheid krijgen? De onderzoekers interviewden beroepsbeoefenaren van de andere sekse.

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | van waardering kun je geen wc-papier kopen

Tussen 1980 en 2020 hebben we twee 'witte woedes' gezien. Wat leverden die op voor verpleegkundigen qua waardering, salariëring, invloed op de beroepsuitoefening en autonomie? En wat betekenden ze voor de opleidings-mogelijkheden en samenwerking met artsen? Een terugblik op markeringspunten.

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | Opkomst en positieve effecten bemoeizorg

De benadering van ambulante patiënten met langdurige psychiatrische problemen is in de loop der tijd flink veranderd. In de jaren negentig ontstond zogeheten bemoeizorg. Daar borduren we nog altijd op voort. Een terugblik.

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | Een eeuw wijkverpleging

Het hart van Mariska de Bont, adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN en adviseur wijkzorg bij VVT-organisatie Envida in Maastricht, klopt voor de wijkverpleegkundige. Al ruim dertig jaar volgt ze alle ontwikkelingen, als wijkverpleegkundige en in staffuncties. 'Het is een prachtig vak, zowel vanuit verpleegkundig als maatschappelijk perspectief.'

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | ‘Ik Kon Ze Niet Geruststellen’

Jeannette Kok is als verpleegkundige begonnen in het Binnengasthuis in Amsterdam, maar belandde uiteindelijk op de GGD als sociaal verpleegkundige geslachtsziektebestrijding. Begin jaren 80 kwam ze voor het eerst in aanraking met aids, een geheimzinnige ziekte waar jonge mannen aan overleden.

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | Terugblik aidstijdperk 1981-1996

Verpleegkundigen lossen een epidemie niet op. Wel kunnen zij, als ware advocaten van de patiënt, bewerkstelligen dat iedereen gelijke rechten heeft op zorg. De verhalen uit het aidstijdperk (1981-1996) op deze pagina's onderstrepen de betekenis van verplegen tijdens een moderne epidemie.

Dossier 200 jaar Florence Nightingale | Pionier statistiek

Florence Nightingales werk als statistica is nog steeds een inspiratiebron voor verpleegkundigen. Zij oefende al evidence based practice uit before it was cool.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie