Dossier Pijn | Postoperatieve pijn meten en behandelen

Voor veel mensen is een operatie een pijnlijke ervaring. Het afnemen van pijnscores door verpleegkundigen is belangrijk voor het behandelen van de pijn na de operatie. Maar steeds vaker wordt die score gezien als absolute indicator van de ernst van de pijn.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
673404058

Tijdens een operatie beschadigen weefsels en dat activeert het ‘nociceptieve systeem’: via de perifere zenuwbanen worden pijnprikkels (elektrische stroompjes) doorgegeven via de achterhoorn van het ruggenmerg, de hersenstam en de thalamus om te eindigen in de cerebrale cortex. Daar registreren de hersenen de pijn.

Pijn is vervelend, maar nodig: als iemand pijn ervaart zal hij bedreigende (pijn)prikkels uit de omgeving vermijden. De (angst voor) pijn werkt zo beschermend.

Daarnaast bevordert pijn de genezing na een weefselbeschadiging. De beschadiging zorgt voor een aantal biochemische veranderingen (ontstekingsreactie) en een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels rondom de wond. Het weefsel wordt daardoor beter doorbloed

0
2

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.