Onderzoek & Praktijk | Ouder worden met een aangeboren aandoening

Mensen met aangeboren lichamelijke aandoeningen hebben tegenwoordig een zo goed als normale levensverwachting. Hoe gaan zij om met de beperkingen die ze ondervinden en aan welke ondersteuning hebben ze behoefte?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Mensen met aangeboren lichamelijke aandoeningen hebben tegenwoordig een zo goed als normale levensverwachting. Daardoor groeit de groep vijftigplussers met zo’n aandoening. Hoe gaan zij om met de beperkingen die ze ondervinden? Welke aanpassings- strategieën gebruiken ze en aan welke ondersteuning hebben ze behoefte?

Achtergrond

Volwassenen met aangeboren lichamelijke aandoeningen (ALA) kunnen last hebben van pijn en vermoeidheid. Daarnaast zijn er vaak problemen met mobiliteit en maatschappelijk functioneren (Veenboer e.a., 2014; Hilberink, Van der Slot & Klem, 2017).

Zulk functieverlies en veranderingen in de gezondheid doen een beroep op het aanpassend vermogen van mensen. Daarnaast ondermijnt ook de veranderende wetgeving de

0
1

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.