Onderzoek | Seksualiteit en de ziekte van Huntington: een taboe?

De ziekte van Huntington heeft invloed op seksualiteit. Een pilotstudie geeft inzicht in de ondersteuningsvraag van deze patiëntengroep en de knelpunten die zorgverleners ervaren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AppleMark
 Seksualiteit behoort tot één van de belangrijke elementen van kwaliteit van leven.1 Een aantal neurologische ziektes, waaronder de ziekte van Huntington, heeft invloed op die belangrijke factor in een mensenleven. Een pilotstudie geeft inzicht in de ondersteuningsvraag van deze patiëntengroep en de knelpunten die zorgverleners ervaren.

De ziekte van Huntington is een autosomaal dominant erfelijke neuropsychiatrische ziekte. Dit betekent dat dragers van de ziekte een kans van 50 procent hebben dat hun kind de ziekte ook krijgt. Het betreft een progressieve neurodegeneratieve aandoening die zich uit in cognitieve (dementie), motorische (onder andere chorea, hypokinesie) en psychiatrische (onder andere depressie, angst)

0
1

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.